Psychosomatische fysiotherapie

Onze specialist: Bernard Boink
Hebben uw lichamelijke klachten een psychische oorzaak? Bijvoorbeeld door spanning (stress, overspannenheid, burn-out), angst- of paniekstoornissen (hyperventilatie) of depressieve klachten? Dan kunt u terecht bij onze specialistische fysiotherapeut. 

Inzicht
Psychosomatiek is de verbinding tussen lichaam en geest. Tijdens de behandeling probeert Bernard Boink inzicht te krijgen in uw klachten. De afgelopen tien jaar is er veel nieuwe kennis over psychische klachten verzameld. Vroeger werd gezegd dat de klacht ‘tussen de oren’ zat. Nu weten we dat dit klopt. In het brein ligt het limbisch systeem, dat de emoties aanstuurt. Eenvoudig gezegd: het pretzenuwstelsel (parasympatisch zenuwstelsel) of het stresszenuwstelsel (sympathisch zenuwstelsel) wordt ‘aangezet’. 

Therapie
Bernard Boink geeft handvatten om lichaamssignalen te herkennen en zo mogelijk te sturen. Hij past ontspanningsoefeningen (lichaamsbewustwording), ademoefeningen (adembewustwording), balansoefeningen en grondingsoefeningen toe. Alles wat we loslaten – van een veertje tot een loden bal – gaat naar de grond. Ook als we de spierspanning loslaten, krijgen we meer contact met de onderlaag: meer steun, grond, basis. Dan gaan lichaamsfuncties zoals ademhaling vanzelf. Tot slot proberen we de technieken direct toepasbaar te maken in het dagelijks leven.

Meer informatie over psychosomatische fysiotherapie vind u op www.kngf-nfp.nl en www.psychosomatische-fysiotherapeuten.nl

Locatie Koningshaven

013 5366289
kruisvaardersstraat@flenter.nl

Update betreffende de maatregelen voor het Corona virus

Update 04-05-2020

 

Afgelopen donderdag hebben we te horen gekregen

dat de fysiotherapeutische zorg weer verder op mag

starten. Dit wil echter niet zeggen dat we onze normale

werkzaamheden kunnen hervatten. Natuurlijk zijn wij hier heel blij mee maar er gelden nog altijd restricties waar wij ons aan moeten houden voor het starten/hervatten van behandeling. De voorkeur wordt nog altijd gegeven aan behandeling op afstand, tenzij de klachten dusdanig zijn dat het niet langer kan worden uitgesteld. In dat geval zal gestreefd worden om voornamelijk te behandelen met behoud van 1,5 meter afstand. 

 

Indien behandeling op de praktijk nodig geacht wordt, zullen we er samen voor moeten zorgen dat dit zo veilig mogelijk gebeurt. Wij zullen contact met u opnemen als wij denken dat een afspraak op de praktijk nodig is. Mocht u dit zelf nodig vinden en wij nemen geen contact met u op, bel ons dan gerust om te overleggen over de mogelijkheden.

 

Wij doen het volgende:

– wij zorgen voor een hygiënische omgeving

– wij zorgen ervoor dat u bij aankomst en vertrekt de handen kunt reinigen met

desinfecterende alcohol

– wij zorgen dat wij werken met gezichtsbescherming en handschoenen indien nodig

– wij hanteren een andere tijdsplanning waardoor we voorkomen dat er te veel mensen

tegelijk in de praktijk aanwezig zijn

 

Wij vragen het volgende van u:

– Kom niet te vroeg, maximaal 5 minuten voor u de afspraak heeft

– Was uw handen voordat u naar onze praktijk komt

– Houd voldoende afstand tot elkaar in de wachtruimte. Als het druk is, wacht dan buiten.

– Probeer onnodig fysiek contact met elkaar of het pand te voorkomen

– Neem een schone, grote handdoek en badlaken mee om in de praktijk te gebruiken

 

Daarnaast geldt natuurlijk nog altijd dat u beter thuis kunt blijven indien:

– u verschijnselen heeft van neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (> 38°C)

– u de afgelopen 24 uur COVID-19 symptomen heeft gehad

– u huisgenoten/gezinsleden heeft met koorts en/of benauwdheidsklachten

– er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona is vastgesteld

 

U kunt ons elke werkdag telefonisch bereiken voor vragen en advies. Indien wij de telefoon niet kunnen beantwoorden, kunt u de voicemail inspreken. Daarnaast kunt u ons altijd e-mailen. 

 

Hopelijk mogen we u binnenkort weer ontvangen om samen te werken aan uw gezondheid. Zorg tot die tijd goed voor uzelf en elkaar.

 

Het volledige team van Fysiotherapie Flenter

 

You have Successfully Subscribed!